Rapport Rekenkamercommissie haalt afvalproblematiek uit impasse.
Zeevangs Belang is zeer onder de indruk van de resultaten uit het rapport van de Rekenkamer commissie omdat dit mogelijk de discussie tussen de gemeente en de bewoners uit een impasse haalt.
Mede op aandringen van Zeevangs Belang heeft de rekenkamercommissie zich gebogen over de ingewikkelde discussie of ondergrondse afvalcontainers dé oplossing zijn voor het hoge percentage restafval waar we in de gemeente Edam-Volendam mee te kampen hebben. De bewoners van de dorpen hebben steeds aangegeven geen voorstander te zijn van ondergrondse afvalcontainers want de afstand tussen de containers in de lintbebouwing lijkt voor velen een brug te ver.
Daar waar in dicht bewoonde gebieden in de gemeente, zoals in Edam en in Volendam dit systeem uitstekend werkt, ter vervanging van het systeem met de losse grijze vuilniszakken ligt dat in de dorpen van de voormalige gemeente Zeevang duidelijk anders. Hier voldoet het systeem van rolcontainers uitstekend. En een meerderheid van alle bewoners willen dit graag zo houden. Het Rekenkamer-rapport is er ook heel helder over: Overweeg het handhaven van het minicontainersysteem (lees: de groene- en grijze container) voor restafvalinzameling in de dorpskernen. Houdt het hoge serviceniveau op peil voor gescheiden fracties om afvalscheiding zoveel mogelijk te stimuleren.
Zeevangs Belang zal in de raadsvergadering van 23 februari dan ook van harte pleiten voor het overnemen van de aanbevelingen van de Rekenkamercommissie door het college.
Labels:containers, Edam-Volendam, lintbebouwing, ondergrondse afvalcontainer, rekenkamercommissie, Zeevangs Belang