Financiën Edam-Volendam scoort 10 in onderzoek BDO accountants
Afgelopen tijd zijn er in de media verschillende publicaties geweest over de financiële situatie in onze gemeente. Deze berichten waren nogal tegenstrijdig en daarom beroep ik me in deze bijdrage op objectieve gegevensdragers. Graag geef ik daarom onderstaand een beknopte analyse van de benchmark die recent is uitgevoerd door een van de meest gerespecteerde accountantsbureaus van Nederland.Hoe is het gesteld met de financiële positie van gemeenten? Dat is de centrale vraag in de benchmark die recent door BDO is uitgevoerd. Om die te beantwoorden, heeft BDO wederom alle Nederlandse gemeenten langs de financiële meetlat gelegd om zo tot een ranking per gemeente te kunnen komen. Hierbij heeft men gebruikgemaakt van de cijfers uit de gepubliceerde jaarrekeningen over 2020. 2020 was in financieel opzicht voor veel gemeenten geen slecht jaar. Het positieve resultaat wordt echter in veel gevallen veroorzaakt door een eenmalige bijdrage door de verkoop van Eneco aandelen. Nederland en dus ook Nederlandse gemeenten staan voor grote maatschappelijke opgaven zoals de energietransitie, de digitalisering van de samenleving en enorme uitdagingen in de woningbouw. Het recente regeerakkoord bevestigt dit en de rol van gemeenten bij deze opgaven is cruciaal. Als we nu kijken naar de positie van de gemeente Edam-Volendam in de ranglijst is dit er één om trots op te zijn want het geeft ons een zekere mate van comfort terwijl wij dit niet te danken hebben aan de verkoop van aandelen Eneco.
In de categorie gemeenten met een inwoneraantal groter dan 25.000 en kleiner dan 50.000 nemen we de respectabele negende plaats in, zelfs boven de gemeente Wassenaar om maar een willekeurig voorbeeld te noemen. ‘Solvabiliteitsratio en de netto- schuldquote zijn het meest bepalend voor de financiële gezondheid’, aldus BDO. Wat dat betreft scoort onze financiële huishouding een percentage van 53,9 wat zeer aanzienlijk is. Dit tezamen met andere factoren resulteert in een rapportcijfer van een 10, een waardering die mijne inziens geen nadere toelichting behoeft.
En ja, natuurlijk zijn prestaties uit het verleden geen garantie voor de toekomst, maar toch is het goed om je af te vragen hoe deze uitstekende financiële positie ontstaan is.
Het zes jaar geleden aangetreden college heeft voor de gemeente Edam-Volendam nieuwe begrotingsregels ingevoerd, regels die in de gemeente Zeevang al eerder waren geïmplementeerd door de toenmalige wethouder Schutt. Zo werd er in het verleden bij de begroting van grote nieuwbouwprojecten zoals een sporthal, in eerste instantie geen rekening gehouden met bijkomende kosten en waren er toentertijd beperkingen op inkoop en aanbestedingen. Tevens zijn onder regie van de wethouder financiën de subsidies gestructureerd en zijn er voor onderhoud aan kades, bruggen en wegen voorzieningen getroffen.
Kortom het huidige beleid, mits consequent uitgevoerd biedt ook in een onzekere toekomst een uitstekend perspectief.
Labels:BDO, beleid, financiële, fusiegemeente, perspectief, rapportcijfer, Schutt, toekomst, wethouder