Persbericht woonvisie
Het bestuur van Zeevangs Belang wil graag zijn standpunt uiteenzetten inzake de actie van zijn fractievoorzitter, Dirk Dijkshoorn, tijdens de laatste vergadering van de gemeenteraad van Edam-Volendam op 4 juni jl.
In de vergadering bleek tot onze verrassing een discussie over de woningbehoefte in Edam-Volendam plaats te vinden. Er vond een presentatie plaats van het bureau Companen met als onderwerp de woningbehoefte voor de komende jaren en ook om samen een eerste opzetje te maken voor het “koersdocument wonen”. Dergelijke processen hebben vaak een behoorlijke doorlooptijd en de resultaten er van worden vaak jaren lang gebruikt als start- en ijkpunt voor besluiten in de gemeente. Er was echter niemand van de gemeenteraad Zeevang uitgenodigd, terwijl over iets meer dan een half jaar Edam-Volendam en Zeevang gaan fuseren. Deze discussie gaat ook over de toekomstige woonbehoefte van het nieuwe stuk van de gemeente Edam-Volendam na 1 januari 2016. Op de publieke tribune was Zeevangs Belang gelukkig vertegenwoordigd door enkele fractieleden.
Men vond het zeer teleurstellen dat de toekomstige fusiepartner van Zeevang op een dergelijke manier met de belangen van onze gemeente omgaat. Dirk Dijkshoorn, de fractievoorzitter van Zeevangs Belang, heeft daarom vanuit de publieke tribune spreektijd aangevraagd.
Hij heeft vervolgens de bezwaren zoals hier boven aangegeven, naar voren gebracht. Hij gaf daarnaast aan dat hij het bijzonder vreemd vond dat de raad van Zeevang opnieuw niet mee mocht praten over zulke belangrijke trajecten op het gebied van ruimtelijk beleid. “Vorig jaar was er ook al een presentatie van Companen. Ook toen werd er gesproken over de enorme woningbehoefte in Edam-Volendam. Maar Zeevang, waar enorm veel bouwgrond beschikbaar is, werd er totaal niet in genoemd”.
Het weerwoord van wethouder Kes vindt Zeevangs Belang niet sterk. Dat richtte zich op het feit dat de communicatie binnen de gemeente Zeevang niet zou deugen. De griffier, de secretaris en de wethouder van Zeevang hebben echter aangegeven dat dit onderwerp niet in de stuurgroep is geweest en niet is goedgekeurd in het harmonisatietraject.
Zeevangs Belang hecht zeer aan een open en eerlijke wijze van besturen. Daar hoort ook de open communicatie bij over dit soort precaire en belangrijke onderwerpen. Het bestuur van een gemeente zal altijd transparantie moeten uitdragen en dient altijd bereid te zijn zich naar de inwoners en haar vertegenwoordigers toe te verantwoorden.
Ook de oppositiepartijen en zelfs coalitiepartij Kras zetten vraagtekens bij de urgentie van een tijdelijk document een paar maanden voor de fusie. Uiteindelijk werd er niet gediscussieerd over de exacte invulling van het document. De raadsleden willen het onderwerp eerst met hun fracties bespreken. Zeevangs Belang gaat er van uit dat dit onderwerp alsnog in een gezamenlijke raadsvergadering wordt behandeld.