Verzoek college oplossing blauwalg
Oosthuizen, 1 juli 2015. Geacht College,
In het water van het poldergebied bij Warder zit sinds een paar dagen blauwalg. Het Hoogheemraadschap heeft geprobeerd het water schoon te maken, maar dat is nog niet gelukt. De bacterie is niet dodelijk, maar kan er wel voor zorgen dat mensen en dieren er ’goed ziek’ van worden als zij het binnenkrijgen. Door de extreme warmte de komende dagen is de kans zeer groot dat de bacterie zich verder verspreid.
Vorig jaar augustus zijn het Hoogheemraadschap en Staatsbosbeheer bezig geweest met het ruimen van vele botulismekadavers in het nieuw gecreëerde natuurgebied tussen de N247 en Warder. Weken lang was de waterkwaliteit ver onder de maat.
In het najaar van 2014 was er in Warder een voorlichtingsavond over de problemen in het nieuw gecreëerde natuurgebied. Hier waren de Provincie, Hoogheemraadschap, Staatbosbeheer, Faunabeheer en de gemeente aanwezig. Doel van deze avond was het uitleggen van de situatie en het aangeven van mogelijke oplossingen. Op deze avond bleek dat dit project tot stand is gekomen door een compromis tussen deze organisaties. Elke organisatie heeft zijn eigen doelen die soms haaks op elkaar staan. Deze avond werd bekend dat het gebied eigenlijk te klein is voor dit experiment. Echter het project moet doorgang vinden op het te kleine gebied van Staatsbosbeheer en aan Hoogheemraadschap de eer de waterkwaliteit te garanderen. We kunnen dus stellen dat dit “een dood geboren kindje” is. Een monsterverbond tussen partijen die niet hetzelfde doel nastreven. Wat een natuurgebied moet zijn wordt een kerkhof voor vogels en een gevaar voor de gezondheid van mens en dier.
Staatsbosbeheer is eigenaar van dit gebied en afsluiting was volgens hen de enige wijze waarop een gevarieerd en beheersbaar waterpeil door Hoogheemraadschap gerealiseerd kon worden. De gemeente zou hier dus buitenspel staan. Zeevangs Belang heeft vorig jaar haar twijfels geuit over deze opstelling. Zeker daar er naast de historische schade ook milieuschade voor mens en dier ontstaat. De agrariërs in dit gebied maken zich grote zorgen over hun vee dat moet drinken van het oppervlakte water. Ik kan mij niet herinneren dat er sinds de ruilverkaveling van 1960 ooit extreme gevallen van botulisme of blauwalg in dit gebied zijn geconstateerd. En nu, tijdens de eerste warme dagen, hebben we blauwalg in het afgesloten gebied.
Wat is er mis met dit nieuwe natuurgebied? Op 20 mei 1997 geeft de gemeente Zeevang aan dat de gemeente en de waterschappen de intentie hebben om zoveel mogelijk veenstromen en watergangen open te houden met het oog op de waterkwaliteit. Voor zover ons bekend is dit beleid in Zeevang nooit gewijzigd, waarom dan de hoofdstroom “de IJe” afsluiten? Een goede reden om de uitvoering van dit natuurplan te herroepen. Zeevangs Belang verzoekt het college met klem er alles aan te doen om de afdamming van dit gebied ongedaan te maken!
Met vriendelijke groeten, Dirk Dijkshoorn, Zeevangs Belang
Labels:blauwalg, Dijkshoorn, Staatsbosbeheer, warder, Zeevang, Zeevangs Belang