Zorgen over opvang vluchtelingen
De raad van Zeevang is op 8 september unaniem meegegaan met de motie van de PvdA om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om iets aan de vluchtelingenproblematiek te doen. Zeevangs Belang heeft als voorwaarde gesteld om dit samen te doen met onze fusiepartner Edam-Volendam. In afwachting van een uitgewerkt voorstel op deze motie om dit in een open raadsdebat te behandelen, kregen de verenigingen op vrijdagavond 25 september een mail dat de Watering gebruikt gaat worden voor crisisopvang vluchtelingen. Dit was voor een ieder een complete verrassing. Zeevangs Belang heeft hierop ook sterk gereageerd in de media dat dit niet de afspraak was. Op 29 september was er een gesprek met burgemeester Heerschop, waarna ze de aanmelding voor opvang “on-hold” heeft gezet en heeft uitgelegd dat ze gebruik had gemaakt van haar bevoegdheid om bij een crisis in te grijpen en actie te ondernemen. Zij kan dit doen zonder college en raad te raadplegen.
Afgelopen raadsvergadering, 13 oktober, deelde burgemeester Heerschop mede dat ze met de burgemeesters van Waterland en Landsmeer een “carrousel” ging vormen om op toerbeurt vluchtelingen op te vangen. Wederom gebaseerd op haar crisisbevoegdheid om dit te kunnen doen. Ze verwacht de vluchtelingen eind oktober / begin november in Zeevang. Waterland heeft inmiddels weer afscheid genomen van haar vluchtelingen en deze zijn verplaatst naar Hoorn. De bedoeling is dat ze daar 9 dagen blijven. Voor een aantal van deze vluchtelingen is dat de 5e of 6e stop.
Inmiddels is gebleken dat een aantal omwonenden van De Watering al op 28 september een mail gestuurd heeft naar het college waarin de omwonenden hun bezorgdheid hebben uitgesproken en vragen hebben gesteld. Echter, zij hebben nooit een ontvangstbevestiging of antwoord gekregen. De mail was niet bij het college bekend, maar wel bij de burgemeester. Ook op het gemeentehuis was er niemand om de vragen van deze omwonenden te beantwoorden. Er is geadviseerd de mail door te sturen naar een externe adviseur, die momenteel de bouw van de MFA begeleidt.
Zeevangs Belang maakt zich ernstig zorgen over deze ontwikkeling. Nu de aanbieding is gedaan, dient de gemeente zich daar op voor te bereiden. Echter, de organisatie is door de fusie in een afbouwende fase en zwaar belast. Intern kan men dit niet oplossen, externe krachten moeten worden ingehuurd of worden aangeboden door de andere gemeenten. Intussen verkeren de omwonenden in onwetendheid.
Zeevangs Belang is een groot voorstander van openheid en transparantie, vooral als het gaat om een zeer complexe maatschappelijke problematiek, zoals de opvang van vluchtelingen. Zeevangs Belang vraagt zich af hoe humaan het is om vluchtelingen wekelijks van sporthal naar sporthal te verplaatsen, wachtend op een nette, menselijke opvang. Waarom worden de burgers niet betrokken bij deze discussie? Waarom beroept de burgemeester zich op haar bevoegdheid, terwijl het geen acute crisis is, maar een eigen initiatief om de helpende hand te bieden.
Waarom een “carrousel” met Landsmeer en Waterland en niet samen optrekken met onze eigen fusiepartner? We zijn nu bijna een maand verder, de stroom asielzoekers neemt toe, de landelijke overheid kan de administratie niet aan. Een week opvang in een sporthal is geen oplossing, maar een druppel op de gloeiende plaat. Inmiddels heeft uitvoering van de motie opgeleverd dat gemeente Zeevang geen geschikte accommodatie heeft voor grote groepen. Het zal dus kleinschalig moeten zijn, passend bij de grootte van de gemeente. Zeevangs Belang blijft voor een open debat in de raad en zet in op langere termijn opvang op beperkte schaal, waarbij de huurmarkt voor de reguliere woningzoekenden in stand blijft.
Labels:burgemeester, crisisopvang, Edam-Volendam, fusiepartner, noodopvang, omwonenden, raad, sporthal, vluchtelingen, Watering, Zeevang, Zeevangs Belang